Duitse auto-industrie maakt zich zorgen over jobs

2j geleden | Nicolas Morlet

"We moeten serieus praten over jobs", zei Ola Källenius, CEO van het Daimler-concern, en uitte daarmee zijn bezorgdheid en die van de hele Duitse auto-industrie over de door de Europese Unie gewenste elektrificatie.

 

Op een door de Financial Times georganiseerde conferentie sprak Ola Källenius in eerste instantie positief over de wens van Europa om het grootste deel van zijn wagenpark snel te elektrificeren om zijn ambities op het gebied van CO2-reductie te verwezenlijken: "Het is een ambitie waar we ja tegen zeggen!”

Maar de CEO liet niet na zijn vrees uit te spreken over de bedreiging die dit vormt voor de automobielindustrie, vooral in Duitsland waar deze sector een groot deel van het BBP vertegenwoordigt. "Iedereen weet dat het meer arbeidstijd vraagt om een verbrandingsmotor te bouwen en te assembleren dan een elektrische," zei hij, en hij riep op tot een "sociaal verantwoord" beheer van de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Desalniettemin was Källenius positief over de toekomst: "De auto-industrie zal meer banen scheppen op gebieden als software-engineering.”

 

Honderdduizend banen op de tocht

Uit een studie van het IFO-instituut blijkt dat de overgang naar elektrische voertuigen tegen 2025 ongeveer 100.000 banen kan kosten in de productie van verbrandingsmotoren, als de bedrijven hun inspanningen om werknemers om te scholen niet opvoeren.

“De industrie wordt geconfronteerd met een "jobfiasco" als zij niet de broodnodige investeringen in nieuwe technologieën, waaronder batterijen, ontvangt”, aldus Joerg Hoffman, leider van IG Metall.

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in