Kwart van de elektrische auto's die in 2024 in Europa worden verkocht, zullen Chinees zijn!

1mnd geleden | Stephane Monsin

De dreiging van Chinese fabrikanten op de markt van elektrische auto's wordt door Europese merken zeer serieus genomen. Maar terwijl de voorspelde stijging nog in de kinderschoenen staat, zullen auto’s "made in China" dit jaar al goed zijn voor een kwart van de verkoop van elektrische auto's in Europa.

Dit alarmerende cijfer is afkomstig van de Europese Federatie voor Transport en Milieu en zou de hoogste autoriteiten in de Unie zorgen moeten baren, wier beslissing alleen elektrische auto's nog binnen haar grenzen toe te staan in 2035 steeds meer wordt bekritiseerd. Volgens de groep zou dit een stijging van 5,5% betekenen ten opzichte van vorig jaar, toen Chinese auto's al goed waren voor 19,5% van de verkoop in Europa. Dit cijfer houdt natuurlijk niet alleen rekening met de verkoop van puur Chinese fabrikanten zoals BYD, MG, Lynk&Co en de overvloed aan nieuwe merken die net op het oude continent zijn gearriveerd. Maar het omvat ook modellen die in China zijn gemaakt door westerse fabrikanten. En er zijn er nog veel meer: Volvo, Smart, Lotus, Citroën, DS Automobiles, Dacia, Tesla en anderen.

Volgens de federatie is de prijs van lithium-ionbatterijcellen (de meest gebruikte) minstens 20% lager dan die van Europese fabrikanten en zijn de Chinese productielijnen geavanceerder. En de invoering van douanerechten op in China geproduceerde voertuigen alleen zou niet genoeg zijn om de invasie te stoppen. Volgens het onderzoek "zou het verhogen van de invoerrechten op in China geproduceerde elektrische auto's middelgrote sedans en SUV's 25% duurder maken dan de overeenkomstige Europese modellen, maar zullen compacte SUV's en grotere auto's uit China nog steeds iets goedkoper zijn". De enige manier om met hen te concurreren zou dus zijn om Europese fabrikanten te stimuleren hun productie van elektrische auto's te verhogen door middel van stimuleringsmaatregelen en gunstige regelgeving. Of om douanerechten in te voeren op accucellen uit China, aldus de groep.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in