We nemen nog steeds minder de auto dan voor corona

1j geleden | Nicolas Morlet

Uit gegevens van de vzw Car-Pass blijkt dat we vorig jaar allemaal meer gereden hebben. De gemiddelde auto legde 16.589 kilometer af. Dat is 8% meer dan in 2021, maar nog altijd 7,5% minder dan in 2019, het jaar vóór de Covid-19-crisis.

Car-Pass beheert het centrale register met de kilometerstanden van het Belgische wagenpark en zorgt er onder meer voor dat de kilometerstand van de hier verkochte tweedehandsauto's correct is.

De organisatie berekent het aantal kilometers dat gedurende het jaar is afgelegd voor alle voertuigen waarvoor zij een kilometerstand heeft geregistreerd. De cijfers voor december 2022 bevestigen dat het autogebruik vorig jaar opnieuw is toegenomen ten opzichte van 2020, maar niet meer is hersteld tot op het niveau van voor de coronacrisis.

Deze trend kan worden verklaard door het aanhoudende telewerken in veel bedrijven, maar ook door het toenemende gebruik van e-bikes en speedpedelecs voor woon-werkverkeer, vooral in Vlaanderen. Bij lichte bedrijfsvoertuigen zijn deze verschillen minder uitgesproken. Zij legden vorig jaar gemiddeld 19.542 kilometer af, wat een status quo betekent ten opzichte van 2020, en slechts 3% minder dan in 2019. 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in