Verkoop verbrandingsmotoren: BMW wint strijd van Greenpeace

6mnd geleden | Nicolas Morlet

Een Duitse rechtbank heeft BMW in het gelijk gesteld in de juridische strijd met de Duitse Milieudienst (DUH) en een aantal milieugroeperingen, waaronder Greenpeace. De fabrikant mag daarom tot 2035 verbrandingsmotoren blijven verkopen.

In Duitsland, net als elders in Europa, zullen vanaf 2035 alleen nog auto's verkocht mogen worden die "CO2-neutraal in gebruik" zijn. Dit betekent niet alleen elektrische auto's, maar ook auto's op waterstof en auto's met verbrandingsmotoren die rijden op synthetische brandstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. BMW, maar ook bijvoorbeeld Mercedes, is van plan om tot de deadline van 1 januari 2035 nog steeds benzinemotoren te verkopen.

Duitse beslissing

Dit besluit viel niet in goede aarde bij de DUH, het Duitse milieuagentschap. Gesteund door een aantal actiegroepen, waaronder Greenpeace, daagde de DUH de autofabrikant voor de rechter op basis van een beslissing van het Duitse Constitutionele Hof uit 2021. Dat oordeelde dat de maatregelen voor koolstofvermindering na 2030 "onvoldoende" waren. De DUH en milieugroeperingen zagen dit als voldoende reden om op te roepen tot het stopzetten van de productie van verbrandingsmotoren vanaf 2030.

"Superioriteit van Europese besluiten”

Er is nu recht geproken, en het Hof heeft tot twee keer toe de superioriteit van Europese regels boven de normen van EU-lidstaten herbevestigd. Dit betekent dat BMW kan doorgaan met zijn oorspronkelijke plan en benzine- en dieselauto's kan blijven verkopen "zolang de klant daarom vraagt", tot uiterlijk 31 december 2034.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in