Touring protesteert tegen uitsluiting Euro 5-dieselvoertuigen in Brussel

4w geleden

Er is een dringend verzoek ingediend bij de Brusselse regering om de geplande uitsluiting van Euro 5-dieselvoertuigen uit de lage emissiezone vanaf 2025 te heroverwegen. Touring roept op tot een meer doordachte en evenwichtige overgang.

Touring lanceert een dringende oproep voor een moratorium op de uitsluiting van Euro 5-dieselvoertuigen uit de Brusselse lage-emissiezone in 2025. De organisatie benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige beoordeling van de potentiële impact van deze maatregel, evenals de invoering van begeleidende maatregelen afgestemd op de economische, ecologische en infrastructurele realiteit.

Grote gevolgen

Volgens Touring zou de beslissing om Euro 5-dieselvoertuigen uit te sluiten gevolgen dragen voor ongeveer 850.000 voertuigen, waaronder 700.000 personenauto's en 150.000 bestelwagens, waarvan 32.000 dieselauto's in Brussel. Het verbod zou een aanzienlijke impact hebben op de Brusselaars, aangezien een kwart van de dieselauto's in de stad onmiddellijk onbruikbaar zou worden.

Vijf redenen om uitsluiting te vermijden

Touring voert vijf cruciale redenen aan om dit moratorium te steunen. Ten eerste zal de vroegtijdige uitsluiting van Euro 5-voertuigen leiden tot grote economische verliezen voor alle betrokkenen. Ten tweede zal het verplicht vervangen van voertuigen die nog functioneel zijn leiden tot vroegtijdige veroudering, ondanks hun lage uitstoot dankzij roetfilters. Wat meer is, een tijdelijke opschorting zou zorgen voor een soepeler overgang naar elektrische voertuigen (EV's), terwijl we wachten op een diverser en betaalbaarder marktaanbod. Bovendien bedreigt de aanscherping van de LEZ-criteria (lage-emissiezone) de koopkracht van veel burgers, waardoor ze gedwongen worden moeilijke economische keuzes te maken. Tot slot vereist de overgang naar elektrisch rijden een adequate oplaadinfrastructuur, die momenteel ontoereikend is om aan de groeiende behoeften te voldoen.

Sacha Benazzi

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in