Tesla heeft 244 miljard verloren in 1 maand!

3mnd geleden | Nicolas Morlet

Niets gaat goed voor Tesla! Tesla wordt geplaagd door opeenvolgende onderzoeken en is zijn status als 's werelds nummer 1 fabrikant van elektrische auto's kwijtgeraakt. En als je het hebt over een bedrijf dat ooit meer dan 1.000 miljard waard was, dan doen de cijfers je hoofd tollen.

244 miljard: dat is de waarde die Tesla op de beurs heeft verloren sinds eind december. De aankondiging vorig jaar van BYD als leider in geëlektrificeerde auto's had er zeker iets mee te maken. Hoewel Tesla - met een kleine marge - aan de leiding blijft in het segment van puur elektrische auto's, was dit genoeg om de aandelenkoers van de Amerikaanse autofabrikant te laten kelderen. Het moet gezegd worden dat zelfs in dit marktsegment zijn Chinese rivaal hem al heeft ingehaald in het laatste kwartaal van 2023, en een kering van de trend lijkt er niet aan te komen.

Als gevolg hiervan daalde de aandelenkoers van Tesla op 26 januari tot 182 dollar, het laagste niveau sinds april 2023, een daling van 31% in één maand. Op woensdag 23 januari stuurde het bericht de koers zelfs meteen 12% lager. Op maandag had het aandeel zich licht hersteld tot ongeveer 185 dollar.

Hoewel de marktkapitalisatie van het bedrijf nergens in de buurt komt van de duizend miljard dollar die het had voorspeld voor 2021, blijft deze met 574 miljard dollar extreem hoog. Dat is ongeveer twee keer zoveel als Toyota.

Naast een krach ook andere crashes?

Naast het wereldleiderschap van de markt voor elektrische auto's, dat nu vrijwel in handen is van BYD, heeft Tesla te kampen met concurrentie die aanzienlijk in aantal is toegenomen, en wordt het gedwongen om de prijzen te verlagen om de markt net als in de begindagen op te blijven schudden. Behalve dat de fabrikant vandaag de dag zelf wordt aangevallen door Chinezen, maar ook door Europese merken, en daarom gedwongen is om zijn marges in te krimpen, wat natuurlijk niet goed is voor de cashflow en dus de investeringen.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in