Renault presenteert zijn nieuwe elektrische motor zonder zeldzame aardmetalen

5mnd geleden | Nicolas Morlet

Renault zet zijn elektrische offensief voort met een nieuwe generatie motoren. Deze is ontworpen in samenwerking met machinefabrikant Valeo en is compacter, krachtiger en milieuvriendelijker, omdat er geen zeldzame aardmetalen worden gebruikt.

Renault blijft grote stappen zetten in de elektrificatie van zijn gamma's. Voor de komst van de nieuwe Scénic, omgevormd tot SUV, en in afwachting van de compacte modellen R4 en R5, heeft de Franse constructeur zopas zijn toekomstige generatie elektrische motoren voorgesteld. Deze innovatie made in France is het resultaat van de expertise van de Franse constructeur en toeleverancier Valeo, wiens Hairpin-technologie wordt gebruikt voor een optimale vermogensdichtheid en efficiëntie. Deze nieuwe motor met de codenaam E7A is naar verluidt 30% compacter bij een gelijkwaardig vermogen dan de huidige motoren in de Mégane E-Tech Electric en de New Scénic E-Tech Electric. Hij zal tot 200 kW (272 pk) kunnen ontwikkelen zonder meer elektrische energie te verbruiken. Kers op de taart is een drastisch lagere oplaadtijd, omdat hij wordt gevoed door 800 volt in plaats van de huidige 400 volt. Een Hyundai Ioniq 6 die deze spanning al gebruikt, kan zijn batterij bijvoorbeeld in slechts 15 minuten opladen van 10 tot 80%!

Geen zeldzame aardmetalen

Deze nieuwe motor maakt gebruik van "gewikkelde rotor"-technologie, waarmee Renault pionierde. In tegenstelling tot een elektromotor met permanente magneet, houdt deze keuze in dat "Renault zijn bevoorrading veiligstelt en zijn onafhankelijkheid van landen behoudt die zeldzame aardmetalen en magneten produceren". Met andere woorden, minder afhankelijkheid van China, dat het overgrote deel van deze twee componenten in een wurggreep houdt. Dit zal ook de algehele ecologische impact van de motor verbeteren, aangezien zeldzame aardmetalen regelmatig worden genoemd vanwege de vervuiling en vernietiging van de grond die de winning ervan met zich meebrengt. We moeten er verder op wijzen dat, in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, 'zeldzame aardmetalen' in feite metalen zijn... die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in bepaalde regio's van de wereld.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in