Lexus onthult de LBX, een kleine SUV voor de Europese markt

10mnd geleden | Nicolas Morlet

Lexus voegt een nieuwe SUV aan zijn gamma toe. Met een lengte van 4,20 m is dit het meest compacte model dat de fabrikant ooit heeft geproduceerd en hij zal kunnen vertrouwen op zijn unieke aandrijflijn om zich een plaats te veroveren in een zeer concurrerend segment.

De LBX zal zijn uiterste best moeten doen om de concurrentie aan te gaan met de reeds gevestigde compacte premium SUV's, zoals de Mini Countryman, Audi Q2 en DS 3. Om dat te bereiken, zal de Japanse fabrikant een beroep doen op zijn unieke aandrijflijn. Verder kan het model rekenen op zijn verfrissende look, die een nieuw stilistisch tijdperk voor Lexus inluidt. Hij kan ook bogen op een resoluut modern, gedigitaliseerd interieur (standaard digitaal instrumentenpaneel en een optionele head-updisplay op de voorruit). En zoals altijd is het vakmanschap van de bovenste plank, met een onberispelijke lay-out en al even onberispelijke materialen. Wat kleuren en materialen betreft, biedt Lexus vier zogenaamde ‘Atmospheres’ (Emotion, Elegant, Cool en Relax) voor elk wat wils, van liefhebbers van tweekleurige lak tot zwarte velgen, met interieurs in stof, leder, alcantara of zelfs veganistisch leder. Met een uitgebreid personaliseringsprogramma kun je ook je eigen interieur op maat samenstellen. Er is genoeg ruimte voor vier volwassenen en de bagageruimte heeft een inhoud van 332 liter.

Hybride, natuurlijk

Onder de motorkap blijft deze LBX trouw aan de Lexus-principes met een hybride, 'zelfopladende' aandrijflijn. De 1,5-liter motor wordt gecombineerd met een elektromotor die wordt aangedreven door een innovatieve NiMH-batterij (nikkel-metaalhydride), goed voor in totaal 136 pk. Er komen twee- en vierwielaangedreven versies, waarbij de laatste een tweede elektromotor achterin krijgt zonder dat dit invloed heeft op het totale vermogen. Het platform wordt gedeeld met dat van zijn neefje, de Toyota Yaris Cross, maar er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd om hem meer Lexus-achtig te laten aanvoelen: de wielbasis is verlengd voor meer ruimte aan boord en de spoorbreedte is verbreed om de auto meer aanwezigheid en stabiliteit op de weg te geven.

De verkoop begint in juni met de lancering van de uitvoering Original Edition, gevolgd door de andere versies in oktober. De eerste modellen worden begin volgend jaar op de weg verwacht. Lexus verwacht vanaf 2024 25.000 LBX'en per jaar te verkopen in Europa.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in