Is de Tesla Cybertruck gevaarlijk... voor anderen?

5mnd geleden | Laurent Zilli

De hoekige vormen en het roestvrijstalen koetswerk van de Tesla-pick-up behoren tot de "verleidelijke" kenmerken. Maar veiligheidsinstanties zetten vraagtekens bij hun impact op voetgangers.

Terwijl de commerciële carrière van de langverwachte Cybertruck nog maar net met veel tamtam van start is gegaan, uiten sommige Amerikaanse stemmen al hun bezorgdheid over de veiligheidsproblemen die zouden kunnen voortvloeien uit de gedurfde carrosserie en de ogenschijnlijke robuustheid. Het is niet zozeer de veiligheid van de inzittenden van de Tesla die hen zorgen baart, maar eerder die van voetgangers en fietsers die het voertuig zouden kunnen 'tegenkomen'. Tesla verzekert ons dat de voor- en achterkant van de roestvrijstalen carrosserie vervormingszones hebben die ontworpen zijn om botsingen te absorberen en energie af te voeren. En het spreekt voor zich dat het voertuig niet op de markt zou worden gebracht als het de veiligheidstests van de Amerikaanse autoriteiten niet had doorstaan.

Moeilijk in Europa

Toch blijven veel experts sceptisch. En het lijkt erop dat de Amerikaanse normen niet erg streng zijn als het gaat om de bescherming van zwakkere weggebruikers, want volgens een van de hoofdingenieurs van het merk vormen de Europese veiligheidsnormen een echte uitdaging voor de introductie van de Cybertruck op het oude continent. Wat niet alleen vragen oproept, is zijn vorm, maar ook zijn aanzienlijke massa en zijn schijnbaar geringe neiging tot vervormen bij een botsing. Dit betekent dat, in het geval van een ongeluk, de botsenergie moet worden geabsorbeerd door datgene waar het tegenaan botst, maar ook door de inzittenden van de Tesla. Het is duidelijk dat de Cybertruck nog niet aan het einde van zijn verhaal zit...

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in