Frankrijk heeft zijn eerste "gigafactory" voor batterijen

4mnd geleden | Laurent Zilli

Deze inhuldiging, het resultaat van een partnerschap tussen Stellantis, Mercedes en TotalEnergies, is de eerste in een reeks die het noorden van Frankrijk in de komende maanden en jaren zou moeten zien.

Het eerste deel van de site van ACC (Automotive Cells Company), een joint venture tussen Stellantis, Mercedes en TotalEnergies, werd vandaag ingehuldigd in Billy-Berclau, Pas-de-Calais. Deze fabriek voor autobatterijen vergde een investering van 2 miljard euro, waarvan ongeveer de helft werd gefinancierd door de staat en de lokale overheden. Na voltooiing moet de fabriek een oppervlakte van 180.000 m² beslaan en werk bieden aan ongeveer 2.000 mensen.

500.000 auto's per jaar

Deze fabriek is een primeur in een regio die ook door Renault is uitgekozen om er een eigen batterijfabriek te vestigen en waar Chinese en Taiwanese bedrijven ook overwegen activiteiten te ontplooien. Frankrijk zou zo een van de pijlers kunnen worden van het Europese streven om zich als leverancier van autobatterijen los te maken van Azië. De ACC-fabriek zal deze zomer operationeel worden en 600 werknemers tellen. De grootschalige productie moet voor het eind van het jaar van start gaan, met als doel tot 40 GWh batterijen per jaar te produceren, genoeg om zo'n 500.000 auto's van stroom te voorzien.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in