Banden met China verbreken is onmogelijk, zegt Mercedes

1j geleden | Nicolas Morlet

In een interview met een Duitse krant zei Ola Källenius, CEO van Mercedes, dat een breuk met China het grootste deel van de Duitse economie in gevaar zou brengen, waarbij hij wees op de zeer nauwe banden die de meeste fabrikanten met het Middenrijk onderhouden.

De gezondheidscrisis, maar ook het dubbelzinnige standpunt van Peking over de oorlog in Oekraïne en de hernieuwde spanningen met de VS en het Westen over Taiwan hebben het gevaar van dominante leveranciers duidelijk gemaakt. Europese fabrikanten willen daarom hun afhankelijkheid van China verminderen, met name voor de productie van batterijen of de grondstoffen die daarvoor nodig zijn. 

De banden met China verbreken is volgens Ola Källenius, CEO van Mercedes, echter ondenkbaar in een interview met het Duitse dagblad Bild am Sonntag: "De belangrijkste spelers in de wereldeconomie, Europa, de Verenigde Staten en China, zijn zo nauw met elkaar verbonden dat ontkoppeling van China geen zin heeft.

Men mag echter niet vergeten dat Mercedes Beijing Automotive Group en Geely's voorzitter Li Shufu tot haar twee belangrijkste aandeelhouders rekent.

China, een belangrijke markt voor Mercedes

Bovendien is de Chinese automarkt bijzonder belangrijk voor Mercedes, net als voor andere Duitse luxe-autofabrikanten. In 2022 haalde Mercedes 18% van haar inkomsten uit China en realiseerde zij 37% van haar verkopen. Onze verkoopcijfers in China stijgen en ik ben zeer optimistisch over onze groei dit jaar," zegt Källenius. Tijdens de coronajaren hebben vooral de rijkste Chinezen buitengewoon veel bespaard", zegt hij, en hij gelooft dat deze besparingen snel ten goede zullen komen aan het concern dat hij leidt.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in