VAN DE REDACTIE motorfiets - Geen zomerritten meer

10mnd geleden

Je zult het de afgelopen weken wel gemerkt hebben: we hebben het soort zomerweer gehad waarmee je zelfs de motorrijder amper nog naar buiten lokt.

Het Schouppe-decreet (verplichte motoruitrusting), bedoeld om het aantal beperkingen te verhogen, bereikt zo immers z’n hoogtepunt: het ongezouten doel van de regering is om het aantal tweewielers op de weg te verminderen, wat ongetwijfeld het aantal ongevallen zou verminderen.

Om onze passie te kunnen blijven beoefenen, moeten we voor onze ritten richting Luxemburg of Frankrijk. Daar zijn we niet verplicht om een veel te warme jas en broek te dragen, waardoor het rijden totaal oncomfortabel en gevaarlijk wordt omdat onze lichaamstemperaturen de pan uit rijzen. In tegenstelling tot sommige van onze steden, zoals Durbuy, verwelkomen de grenssteden de komst van motorrijders die op zoek zijn naar een koel drankje en een moment van ontspanning met een brede glimlach. Het paria-gevoel verdwijnt zodra we de grens oversteken.

Voor we koers zetten richting onze zomerbestemmingen, wil ik jullie twee kleine anekdotes vertellen. Tijdens een reis naar Spanje vorige maand, werd ik rond middernacht aangehouden bij het tolhuisje van Tours om mijn bestelwagen/aanhangercombinatie - geladen met een buggy en vijf motoren - te wegen. Heel beleefd vertelde de politie me dat de aanhangerverlichting niet fel genoeg was. Nadat ze het gewicht van mijn aanhanger hadden gecontroleerd, escorteerde de politie me naar een rustplaats en vroegen ze me te wachten tot het daglicht werd, voor ik weer op weg kon. Stel je dezelfde situatie voor in België: bekeuring, immobilisatie, inbeslagname! Uiteindelijk hoefde ik alleen maar naar een Peugeot-dealer te gaan en de oorspronkelijke instellingen (zonder trekhaak) te wijzigen om weer de vereiste lichtsterkte te krijgen.

De tweede anekdote vond een paar dagen later plaats in Spanje. Een van mijn collega’s reed op zijn eigen motor, waarvan de nummerplaat was losgeraakt. De politie hield ons aan en we haalden het ontbrekende onderdeel uit onze rugzak. Zonder aarzelen namen ze het heft in eigen handen en bevestigden de nummerplaat zelf weer aan de motor met behulp van twee snelbindertjes (daar zijn beelden van!). Nogmaals, verplaats deze scène naar België en stel je de gevolgen voor.

Een fijne zomer allemaal. Geniet van je motor zolang het nog kan, en van het gevoel van vrijheid dat je op je motor ervaart.

Philippe Hunin

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in