VAN DE REDACTIE - Luca

10mnd geleden

Ik zal wel niet de enige Vlaming geweest zijn die onlangs tot ’s avonds laat zat te nagelbijten voor het tv-scherm.

Of je nu niet dan wel van snooker houdt, is geen punt. Een wereldkampioen, in welke internationale sportdiscipline ook, is altijd bijzonder voor het kleine landje dat België is. En of Luca Brecel op 1 mei geschiedenis schreef.

Maar terwijl ik de Limburger in het beslissende ‘frame’ de ene bal na de andere zag potten, dwaalden mijn gedachten af naar Stoffel Vandoorne. Omdat ik zat te denken: toch wel een eerlijke sport, dat snookeren. Diegene die zowel mentaal als technisch de sterkste is, wint. En kan wereldkampioen worden. Dat is wel even anders in de autosport. Omdat niet iedere coureur over hetzelfde materiaal beschikt? Ja, ook dat wel. Maar vooral: geen geritsel, geen politieke manoeuvres of geen economische wetmatigheden die er iets aan kunnen veranderen, in een sport als snooker: heb je echt talent, dan kan niemand je beletten om door te groeien naar de absolute top.

En zo belanden we bij Stoffel Vandoorne. Ja, je kan zeggen dat hij in 2017 en ’18 zijn kans heeft gekregen in formule 1. En dat hij twee jaar op rij werd geklopt door zijn teamgenoot. Oké, Vandoorne ging zelf niet helemaal vrijuit. Hij had best wat assertiever kunnen zijn. Maar bottom line is dat iedereen die de formule 1 volgt weet dat onze landgenoot sneuvelde op het politieke slagveld. Zodra ene Zak Brown de teugels bij McLaren in handen kreeg, was het lot van Vandoorne bezegeld. En reed hij naar de exit.

Daar moest ik niet alleen aan denken toen ik naar de finale van het WK snooker zat te kijken. Ook en vooral toen ik zag hoe de Nederlander Nyck de Vries in Baku het hele weekend reed aan te modderen, zoals hij al het hele seizoen doet. En bedacht dat het van een aantal andere coureurs minstens betwijfelbaar is of ze het wel verdienen om in de koninginneklasse te racen. Terwijl iemand als Vandoorne, van wie heel wat ingenieurs in de F1 vandaag nog zeggen dat hij eigenlijk daar hoort, en in de juiste context wereldkampioen had kunnen worden, zijn ding moet doen in de formule E.

En wat dat voorstelt, die ‘FE’, dat kan je lezen op bladzijde 40. Onze journalist Maxime Pasture ging er even langs en zag hoe niemand daar …op kop wil rijden. Was dat wel even anders op die snookertafel, daar op 1 mei. Luca Brecel wilde iedere spel winnen. Zoals het hoort.

Joost Bolle

Hoofdredacteur

Jurylid Car of the Year

joost.bolle@telenet.be

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in