Testrit Audi RS 6 Avant Performance 2023 - Bronstige break!

5mnd geleden | Nicolas Morlet

Audi vernieuwt de ultieme variant van zijn RS6-break. Hij heet Performance en verhoogt het vermogen tot 630 pk - en onze polsslag!

De Audi RS6 Avant-break houdt zich niet bepaald op de vlakte. Uigebouwde, bijna karikaturaal aandoende vleugels, een gapende grille, doordringende led-koplampen, zijschorten, diffusor achterop, enorme 22-duimsvelgen... Het is moeilijk om onverschillig te blijven voor deze imposante Duitse break! Maar afgezien van de cosmetische veranderingen verschilt deze Performance-versie ook op technisch vlak van de RS6 Avant. De 4,0 liter-V8 met dubbele turbo is opgewaardeerd tot 630 pk, een toename van 30 pk. Als gevolg daarvan zijn de prestaties naar boven bijgesteld: deze break accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 3,4 seconden, met name dankzij de feilloze efficiëntie van zijn Quattro-vierwielaandrijvingssysteem.

Audi RS6 Performance 2023: ongelooflijk

Deze prestaties horen natuurlijk thuis op een circuit. Daar zal de auto zijn volledige potentieel tot uiting kunnen brengen, want dankzij de speciale velgen, het koolstofkeramisch remsysteem (optie) en de lichtere geluidsisolatie is de auto tientallen kilo's lichter geworden, waardoor zijn totale massa is teruggebracht tot 2.090 kilo. Die twee ton is absoluut niet voelbaar achter het stuur. Zodra de meest geavanceerde rijmodus is ingeschakeld, lijkt de break de wetten van de zwaartekracht te trotseren met zijn wendbaarheid en vermogen om brede bochten en haarpinnen te verslinden. Dit is vooral te danken aan het zelfblokkerend differentieel, dat automatisch vermogen en koppel naar de as met de beste grip stuurt, terwijl een tweede differentieel hetzelfde vermogen en koppel verdeelt over de achterwielen, die ook gestuurd zijn. Het RS Dynamic Package verhoogt ook de topsnelheid tot 305 km/u en omvat de beroemde keramische remmen om zelfs de hardste bestuurders af te remmen. Dit alles telt natuurlijk snel op en je kunt maar beter de snelheidsmeter in de gaten houden, anders wordt voor je het weet je rijbewijs ingenomen!

Conclusie

Deze RS6 Performance is formidabel, indrukwekkend en... waarschijnlijk gevaarlijk in de handen van sommigen op de openbare weg. Maar deze beestachtige kant wordt gecompenseerd door een comfortabele rit in de verstandigere rijmodi. Hij toont zelfs echte discretie wanneer je de motor laat draaien met een klein beetje gas. Perfect voor dagelijks gebruik, wanneer je niet altijd een flitsende auto wilt. De RS6 Performance is echt een veelzijdige auto, maar voor een prijs die voor de meesten van ons duidelijk buiten bereik ligt: vanaf 139.350 euro.

Sterke punten:

- Indrukwekkende prestaties

- Veelzijdig in gebruik

- Onvermoeibaar efficiënt

 

Prestaties Audi RS6 Performance

Lengte: 4,995 m

Breedte: 1,951 m

Hoogte: 1,487 m

Koffervolume: 548 l

Gewicht: 2.090 kg

Gemiddeld brandstofverbruik (WLTP): 12,7 l/100 km

Cilinderinhoud: 3.996 cc

Vermogen: 630 pk

Koppel: 850 Nm

Topsnelheid: 305 km/u

Acceleratie (van 0 tot 100 km/u) : 3.4

CO2-uitstoot (WLTP): 289 g/km

Basisprijs: € 139.350

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in