Jaarverslag Car-Pass: het ene record is het andere niet

1mnd geleden | Laurent Zilli

In haar jaarverslag publiceert de non-profitorganisatie die kilometertellerfraude bestrijdt een hele reeks statistieken waaruit blijkt dat Car-Pass van record naar record hopt. Maar ze doelen allemaal op hetzelfde: consumenten beschermen tegen oplichting.

Car-Pass, het document dat we je ten stelligste aanraden aan je dealer te vragen wanneer je op het punt staat een tweedehandsvoertuig te kopen, behoeft geen introductie. Dankzij een groeiend netwerk van dataleveranciers kan de vzw Car-Pass de geldigheid van de kilometerstand elk jaar beter garanderen. Onder het uitstekende nieuws? De toenemende bijdrage van fabrikanten, die voldoen aan de wettelijke verplichting om de kilometerstand van hun aangesloten voertuigen vier keer per jaar door te geven. Met meer dan 2,7 miljoen registraties is dit nu de op twee na grootste bron van informatie voor Car-Pass, na de data die worden geleverd door professionals tijdens onderhoudsbeurten (9,1 miljoen) en die van technische keuringen (6,23 miljoen).

Frauderecord!

Verder vermeldenswaardig is dat professionals steeds vaker bereid zijn om mee te werken dankzij een verandering in de manier waarop ze communiceren: bij het registreren van kilometerstanden kunnen ze het kenteken van het voertuig invoeren in plaats van het chassisnummer. Dit is veel minder omslachtig voor hen en de kans op typefouten ligt aanzienlijk lager. Dankzij dit alles daalt het aantal vastgestelde fraudegevallen op zowel de "binnenlandse" markt als op geïmporteerde auto's voortdurend. Toch zijn er nog steeds mensen die het proberen, en ze trekken hun stoute schoenen aan. Hou je vast: een Mercedes 200D uit 2012, waarvan de kilometerteller bij de vorige meting 818.154 kilometer aangaf, kwam op miraculeuze wijze terug op 257.881 km. Dat is een vervalsing van meer dan 560.000 kilometer. De top 3 van sjoemelaars vorig jaar bedroegen allemaal meer dan een half miljoen kilometer en in de top 10 stonden alleen sjoemelaars van meer dan 300.000 kilometer. Bedankt Car-Pass!

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in