Ford stelt investering van 12 miljard euro in EV's uit

6mnd geleden | Laurent Zilli

Zijn delicate financiële balans en de "fluctuerende markt" voor elektrische auto's dwingen Ford om investeringen in de elektrische transitie uit te stellen.

Afgelopen maart kondigde Ford al een verlies van 3 miljard dollar aan voor het boekjaar 2022 voor zijn louter elektrische autodivisie, en kondigde meteen aan dat het in 2023 waarschijnlijk nog erger zou worden. Een eerlijke voorspelling, want het verlies is 3,1 miljard na slechts drie kwartalen. Maar niet genoeg om het merk in gevaar te brengen, want de verkoop van verbrandings- en hybride voertuigen heeft deze verliezen weten te compenseren. En vergeet niet dat dergelijke verliezen relatief 'normaal' zijn wanneer een bedrijf zich in een investeringsfase bevindt. Tesla kampteb bijvoorbeeld jarenlang met rode cijfers voordat het zijn eerste winst maakte. Dat weerhoudt Ford er niet van om voorzichtig te zijn.

Vertragen

Het merk heeft daarom besloten het tempo van zijn transitie te vertragen en een nieuwe fase van investeringen van in totaal 12 miljard euro, waaronder de bouw van een accufabriek, uit te stellen. De reden? Het is geen mysterie, en hetzelfde fenomeen is waargenomen bij andere fabrikanten, zoals VW en Mercedes: niet alleen valt de verkoop veel lager uit dan aanvankelijk voorspeld, de markt voor elektrische auto's vertraagt ook de laatste maanden. En de prijzenoorlog die Tesla in deze context voert, heeft natuurlijk niet geholpen. Ford zegt dat het nog steeds stevig inzet op de elektrische transitie, maar in een ander tempo, met het nieuwe besef dat "een uitstekend product maken niet genoeg is, je moet absoluut kostenconcurrerend zijn".

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in