Europees onderzoek naar subsidies gaat verder in China

4mnd geleden | Laurent Zilli

Toevallig, net nu het eerste schip van BYD op weg is naar Europa, met zijn buik vol Chinese EV's, vliegen Europese onderzoekers naar China in het kader van het onderzoek naar overheidssubsidies.

Het Europese onderzoek naar subsidies van China aan autofabrikanten, dat afgelopen oktober werd aangekondigd, gaat verder. Volgens onze informatie heeft China al officieel geantwoord op een reeks vragen van de Europese instellingen. Nu zijn 'onze' onderzoekers (de Engelsman Holmes, de Duitser Derrick en de Belg Poirot?) blijkbaar onderweg naar China om de juistheid van deze antwoorden te controleren en vast te stellen of de Chinese fabrikanten al dan niet profiteren van staatssteun die hen een oneerlijk voordeel zou geven op het vlak van verkoopprijzen.

Alleen Chinese merken

Terloops moet worden opgemerkt dat de lijst van fabrikanten die door de onderzoekers worden bezocht alleen Chinese namen bevat. Noch BMW, Tesla, Renault of Stellantis, die ook auto's bouwen in China voor export naar Europa, worden onder de loep genomen, toch niet in eerste instantie. Ter herinnering: als wordt vastgesteld dat Chinese merken profiteren van subsidies die hen in een sterkere positie brengt, is het mogelijk dat Europa zal besluiten tot een importheffing op hun voertuigen. Zowel China als de Europese fabrikanten kijken reikhalzend uit naar de resultaten van dit onderzoek.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in