De Tesla Model Y is de Europese kampioen van 2023

3mnd geleden | Laurent Zilli

Het zag ernaar uit dat het een spannende race zou worden. Maandenlang streden de SUV Tesla en de Dacia Sandero om de eerste plaats, en nu is het oordeel geveld.

De verkoopcijfers voor 2023 zijn nog niet afgerond, maar het verschil tussen nummer één en twee is groot genoeg voor een einduitslag. Volgens gegevens die net zijn gepubliceerd door ACEA, de vereniging van Europese autofabrikanten, heeft de Tesla Model Y zojuist een viervoudige prestatie geleverd: het is het eerste elektrische voertuig in de geschiedenis dat het bestverkochte voertuig op een heel continent is, het is ook het eerste voertuig uit een hogere categorie, het eerste premium voertuig en het eerste niet-Europese model dat de hoogste plek op het podium inneemt. In de Top 30 is het ook het enige model dat alleen in EV-vorm bestaat. Of je het nu leuk vindt of niet: respect!

19.000 vooruit

In deze bijna finale telling heeft de Model Y dus 255.000 kopers gevonden in 2023, vergeleken met 236.000 voor de Dacia Sandero. Op de derde plaats, met 206.500 verkopen, staat de VW T-Roc SUV, waarvan we bij de lancering in 2017 al aanvoelden dat het "de Golf van deze tijd" zou worden. Als teken des tijds is de Golf, die decennialang de ranglijst heeft gedomineerd, gedegradeerd naar de zevende plaats in 2023. De tellers worden weer op nul gezet en Tesla is het jaar begonnen met een prijzenslag in bepaalde landen. We zullen zien of dat volstaat om de prestatie in 2024 te herhalen, of dat het jaar de vertraging in de verkoop van elektrische auto's bevestigt die we de afgelopen maanden hebben gezien.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in