Canada komt op de proppen met een nieuwe belasting voor elektrische auto's

1mnd geleden | Laurent Zilli

Omzeggens gisteren werd het gebruik van elektrische auto's van alle kanten gestimuleerd, maar nu stuit het op steeds meer obstakels. Een nieuw voorbeeld komt uit Canada, met een belasting die een precedent zou kunnen scheppen.

Het is nu voor iedereen duidelijk dat een elektrische auto op een vergelijkbare basis aanzienlijk zwaarder is dan zijn tegenhanger met verbrandingsmotor. Daarom hebben ze een grotere impact op de slijtage van de wegen. De aanpak van de Canadese provincie Alberta bestaat erin om een nieuwe belasting in te voeren, specifiek gericht op bezitters van een elektrische auto. Zij moeten 200 dollar per jaar betalen, geld dat naar het onderhoud van het wegennet gaat.

Voorwendsel

Voor alle duidelijkheid, er is duidelijk iets verdachts aan het belasten van eigenaars van elektrische voertuigen die, zoals het er nu voorstaat, voor het grootste deel lichter zijn dan de enorme pick-ups die over de wegen van Noord-Amerika rijden. Feit is - en de regering van Alberta geeft dit maar halfslachtig toe - dat de autoriteiten al enige tijd begrijpen dat de komst van de elektrische auto betekent dat er minder brandstof wordt verkocht, minder geld voor de schatkist dus. Overal ter wereld wordt nagedacht over hoe dit verlies aan inkomsten gecompenseerd kan worden, waarbij 'weight tax' de meest populaire oplossing is bij overheden. Dus het heeft niets te maken met de staat van de wegen, de verkeersveiligheid of de klimaatvoetafdruk? Welja...

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in