Binnenkort wordt unieke Saab geveild

7mnd geleden | Laurent Zilli

Hij is het werk van een gepassioneerde vakman en hij is uniek in de wereld. Hij is straatlegaal en gaat op 8 oktober in de verkoop. Dit is het verhaal van de Saab EX.

Sinds de Sonett III (1970-1974) had Saab geen echte coupé meer gebouwd, afgezien van een paar zeer aantrekkelijke concepten. In 1997, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het merk, besloot Per Ekstrom, een Deense enthousiasteling, deze leemte op te vullen door zijn eigen coupé te fabriceren. Ekstrom onderhield gedurende het hele project nauw contact met de Saab-fabriek en de basis, een Saab 900 van de tweede generatie, werd rechtstreeks door het merk geleverd.

4.000 uren

Ekstrom investeerde tussen de 3.000 en 4.000 uren in de bouw van zijn auto en gebruikte bijna uitsluitend Saab-onderdelen. De kleine achterruit komt bijvoorbeeld van een 900 cabrio, en de wielkasten die het uiterlijk van de bredere carrosserie verfijnen (evenals het 7 centimeter lagere dak) komen van een Saab CS 9000. Degenen die de auto hebben gezien, zeggen dat de kwaliteit van de afwerking van het hoogste niveau is. En zoals we al zeiden, hij is straatlegaal, en officieel geregistreerd als een 'Saab 9000CC'. De auto heeft veel kilometers afgelegd met zijn 223 pk sterke 2.3 turbomotor, die zo'n 154.000 kilometer op de teller heeft.

Deze unieke Saab wordt op 8 oktober door Bonhams geveild tijdens de Grand Prix van Zoute, een evenement in de chique badplaats aan de Belgische kust, incontournable in het wereldje van klassieke auto's.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in