Bedrijfsauto's: al 7 van de 10 populairste modellen zijn elektrisch!

3mnd geleden | Nicolas Morlet

De vergroening van het Belgische wagenpark is voor een groot deel te danken aan bedrijven, die de verkoop van elektrische auto's in ons land sterk stimuleren. In 2023 hadden slechts drie van de tien populairste modellen in deze sector nog een verbrandingsmotor.

Terwijl "bedrijfsauto's" nog nooit zo'n groot aandeel haalden in het aantal registraties dan in 2023, is dit nog opvallender als het om elektrische auto's gaat: 91% diende zakelijk gebruik. Logisch, want voor bedrijven, werknemers en zelfstandigen zijn dit nu de meest fiscaal voordelige voertuigen. Verhuurbedrijf Athlon Belgium, dat vandaag zijn jaarcijfers publiceert, bevestigt dat de overgang goed op gang is.

7 elektrische wagens in de Top 10

Vorig jaar stonden er in de Top 10 van meest bestelde modellen bij Athlon Belgium niet minder dan 7 volledig elektrische wagens. Daaronder natuurlijk de Tesla Model Y, vorig jaar de op één na populairste bedrijfswagen, voor de Mercedes EQA, en de BMW iX1 en i4. De Mercedes EQB staat op de zevende plaats en de BMW iX3 en Audi Q8 e-tron ronden de ranglijst af.

Helemaal bovenaan het podium staat echter een plug-in hybride: de BMW X1 PHEV. En hoewel het autoverhuurbedrijf het niet zegt, is de kans groot dat het ook dit type motor is waardoor de BMW Serie 2 Active Tourer naar de achtste plaats is gestegen. In feite is de enige auto die echt elektrificatie mist de Audi A1 Sportback, die op een verrassende zesde plaats staat bij de meest bestelde bedrijfswagens.

1.         BMW X1 PHEV

2.         Tesla Model Y

3.         Mercedes-Benz EQA

4.         BMW iX1

5.         BMW i4

6.         Audi A1 Sportback

7.         Mercedes-Benz EQB

8.         BMW 2 Active Tourer

9.         BMW iX3

10.       Audi Q8 e-tron

Een markt die in drie jaar is omgedraaid

Terwijl in 2020 nog meer dan de helft van alle bedrijfsauto's op diesel reed, is dit aandeel nu teruggebracht tot slechts 7%. In drie jaar tijd is het aandeel auto's met verbrandingsmotoren (benzine en diesel) gedaald van 86% naar 33%. Daarentegen is twee derde van de huidige inschrijvingen elektrisch (37%) of oplaadbaar hybride (30%), een stijging van 400% in drie jaar!

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in