Auto voor woon-werkverkeer populairder dan ooit

3j geleden | Nicolas Morlet

Acerta heeft de resultaten van zijn jaarlijkse mobiliteitsbarometer bekendgemaakt. Twee belangrijke vaststellingen daarbij: we kruipen hoe langer hoe meer op de fiets voor onze woon-werkverplaatsingen, maar desalniettemin blijft de auto nog altijd veruit onze eerste keuze...

... De coronapandemie laat zijn sporen na.

 

In 2020 reisde een op de drie werknemers met de fiets naar het werk, van wie de helft dat dagelijks deed. De stijging ten opzichte van 2019 is significant: 9,1%. Het succes van de fietsvergoeding groeit mee. Een op de vijf werknemers profiteert van een fiscaal gunstige bonus per gefietste kilometer.

De resultaten van de studie maken geen onderscheid tussen de verschillende gewesten. Toch kan men gerust stellen dat tweewielers in het noorden van het land en in Brussel veel populairder zijn dan in Wallonië.

 

Auto blijft koning

De andere les uit deze barometer is de onmiskenbare aantrekkingskracht van de auto voor het woon-werkverkeer. Afgelopen jaar kroop 78,3% van de werknemers achter het stuur van een auto voor zijn pendelritten. Iets meer dan het jaar daarvoor, toen ging het om 77,5%.

Deels wordt dit verklaard door het groeiende aandeel werknemers in de particuliere sector met een salariswagen: een op de vijf heeft er één. Dat is 5,5% meer dan in 2019.

En het openbaar vervoer? Daarvan is het gebruik gedaald, van 8,3% tot 8,1%.

 

Natuurlijk heeft de coronacrisis deze cijfers gekleurd. Het gebruik van individueel vervoer werd er door aangemoedigd ten nadele van de bus, tram en trein. En veel mensen hebben er het plezier van de fiets mee herontdekt.

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in