Zal de prijs van elektrische auto's door het dak gaan?

1j geleden

Slecht nieuws voor de voorstanders van "groene" mobiliteit en voor grote Europese projecten: door verschillende oorzaken zal de elektrische auto waarschijnlijk duurder worden.

Europa heeft besloten dat alle auto's die vanaf 2035 worden verkocht, volledig elektrisch moeten zijn. Sommige landen of steden hebben zelfs al een eerdere datum aangekondigd. Maar dit geweldige idee zit in de problemen. Ten eerste omdat lidstaten als Tsjechië (waarvan de economie sterk afhankelijk is van de autoproductie), Duitsland en Italië al duidelijk hebben gemaakt dat zij deze richtlijn niet zullen volgen. En dan zijn er vooral de recente gebeurtenissen in de Oekraïne.

Metaalmarkt

Tussen dit Europese besluit en dat van landen als Noorwegen bijvoorbeeld, dat niet-elektrische auto's vanaf 2025 wil verbieden, werken fabrikanten hard aan de ontwikkeling van hun elektrische gamma. Het is duidelijk dat de vraag naar grondstoffen explosief stijgt, en dus ook de prijs ervan.

Nikkel, dat momenteel essentieel is voor de productie van batterijen voor elektrische auto's, is een goed voorbeeld. Sinds het begin van het jaar is de prijs ervan met zo'n 76% gestegen. En nu is de prijs van dit metaal, waarvan 7% van de totale hoeveelheid afkomstig is uit Rusland (de op één na grootste producent ter wereld na Indonesië), in twee dagen tijd met... 250% gestegen. De huidige prijs is $100.000 per ton. Het spreekt vanzelf dat deze explosie zal moeten worden doorberekend in de prijs van auto's. Kortom, het zal de overgang naar een elektrisch wagenpark er niet makkelijker op maken...

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in