Rolls-Royce restaureert twee unieke modellen

1mnd geleden | Laurent Zilli

Deze racebeesten, gebouwd in respectievelijk 2001 en 2002, hebben de wedstrijden gewonnen waarvoor ze waren ontworpen: ze zijn winnaars van de 'Newton's Apple'-trofee.

De RR-0.01 en RR-0.02 staan bekend als wat ze in het Engels 'Gravity Racers' noemen. Met andere woorden, het zijn raceauto's die worden aangedreven door zwaartekracht. In het Nederlands: zeepkisten. Maar niet zomaar zeepkisten. Ze zijn niet gebouwd van gerecycleerd hout, zoals de auto's bij je plaatselijke race, maar van aluminium, glasvezel en koolstof... En ze zijn ontworpen door echte ingenieurs van Rolls-Royce. Dat alles leidt tot een Gravity Racer die in zijn laatste race op het Goodwood Festival of Speed 2023 een snelheid van... 116 km/u haalde!

Goodwood-tijdperk

Zoals wel vaker, raakten deze competitieauto's beschadigd tijdens de race. Maar de reden waarom jonge Rolls-Royceleerlingen de taak hebben gekregen ze te restaureren, is hun symbolische betekenis. Dit waren de allereerste 'voertuigen' die Rolls-Royce ontwierp aan het begin van het Goodwood-tijdperk, met andere woorden het era dat begon toen het merk overging in handen van BMW. De gerestaureerde RR-0.01 en RR-0.02 worden tentoongesteld in de Rolls-Royce Enthusiast's Club in Northamptonshire, maar eerst kan iedereen ze nog eens bewonderen in het hoofdkantoor van het merk in Goodwood.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in