Vlaanderen schaft de aankooppremie voor een elektrische auto eerder af dan gepland

2mnd geleden | Nicolas Morlet

Gelanceerd op 1 januari van dit jaar, zal de aankooppremie voor een elektrische auto in Vlaanderen van korte duur zijn. Vanaf 2025 is het al voorbij! De regio volgt daarmee het advies van de Raad van State, die de toegewezen budgetten onvoldoende achtte.

Sinds 1 januari hebben Vlamingen die een elektrische auto kopen voor minder dan 40.000 € voor privégebruik recht op een aankooppremie van 5.000 €. De Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters had een budget van 20 miljoen euro aangekondigd voor deze maatregel in 2024 alleen. Een bedrag dat de Raad van State onvoldoende vond, met schattingen van 9.000 verkopen van elektrische voertuigen aan particulieren, wat potentieel 45 miljoen euro zou vereisen. Om dit aan te pakken, is uiteindelijk besloten dat de oorspronkelijk voor 3 jaar geplande budgetten teruggebracht worden tot alleen het jaar 2024. De aankoopstimulans zal dus uiterlijk op 31 december eindigen.

Prijsstijgingen?

Zou deze beslissing impact kunnen hebben op de prijzen? Dat is wel te verwachten. In feite hadden begin januari veel fabrikanten prijsaanpassingen aangekondigd om hun modellen in aanmerking te laten komen voor de Vlaamse premie. Onder hen Volkswagen, Skoda, Cupra, en Tesla. Het is dus niet uitgesloten dat fabrikanten zonder deze stimulans een stap terug doen door hun prijzen te verhogen. Als u overweegt een elektrische auto te kopen, is het waarschijnlijk beter om niet te lang te wachten.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in