Coyote heeft de wegen veiliger gemaakt in 2023

2mnd geleden | Nicolas Morlet

Coyote, de toonaangevende leverancier van rijhulpsystemen, maakt zijn resultaten voor 2023 bekend en gaat er opnieuw prat op dat het heeft geholpen levens op de weg te redden, met cijfers om dat te staven.

Terwijl VIAS oproept tot een verbod op flitspaaldetectiesystemen en daarbij in het bijzonder wijst op Coyote, de bekendste van allemaal, wijst het bedrijf er op zijn beurt op dat het nu vooral een compleet rijassistentiesysteem is. Als bewijs hiervan gaf Coyote in 2023 meer dan 21 miljoen meldingen van verkeersstoringen door, oftewel meer dan 95% van alle meldingen. "Deze vroegtijdige waarschuwingen voor problemen (tot 2 km op autosnelwegen, 1 km op hoofdwegen en 500 m in de stad) stellen automobilisten in staat om de gevaren op de weg beter te begrijpen en erop te anticiperen en zo ongepast remmen en een groot aantal ongevallen te vermijden", legt Vincent Hébert, Managing Director van Coyote Systems Benelux, uit. Hij voegt eraan toe dat de verstuurde gegevens volledig anoniem zijn, "een principe waarvan we nooit zullen afwijken".

In volgorde waren de belangrijkste meldingen in 2023:

Vertragen: 20.125.866

Voertuig op vluchtstrook: 655.030

Versmalling van de rijbaan: 128.031

Ongeval: 55.944

Obstakel op de weg: 50.307

Slecht wegdek: 50.229

Gladde weg: 16.422

Personeel op de snelweg: 15.773

Mist: 11.572

Samenwerking met de verkeerspolitie

Coyote herhaalt ook zijn inzet voor de verkeersveiligheid door middel van een samenwerking met de verkeerspolitie die sinds 2016 loopt, met name via een interface gewijd aan spookvoertuigen gemeld door Coyote-gebruikers. "Zodra een van de leden van de Coyote-gemeenschap een voertuig meldt dat verkeerd rijdt, gaat er een knipperlicht/sirene af en lokaliseert de interface voor de verkeerspolitie de betreffende plek in realtime, zodat de politie zo snel mogelijk kan reageren, want in dit soort gevallen telt elke seconde", legt Vincent Hébert uit.

In 2023 meldde de Coyote-gemeenschap 118 spookvoertuigen, waarvan er 23 door de politie werden onderschept zonder een ongeval of dode te veroorzaken.

Gevaarlijke bochten

Tot slot vestigt Coyote de aandacht op een van zijn laatste nieuwe functies: een waarschuwing bij het naderen van een gevaarlijke bocht. Deze dienst werd gelanceerd in 2020 en heeft sindsdien 22.000 bochten geïdentificeerd die als gevaarlijk worden beschouwd, op basis van meer dan 200 criteria (hoek en kromming van de bocht, vertragingsanalyse, wegtype, remafstand voor, tijdens en na de bocht, geregistreerde snelheid gedurende twee jaar, enz.) Dankzij de analyse van deze data konden we een aanbevolen snelheid bepalen om zo veilig mogelijk door deze bochten te rijden. Drie jaar later zijn de resultaten binnen: de snelheid in bochten is met 6 tot 8 km/u gedaald sinds deze waarschuwing werd toegevoegd, hoewel er een lichte stijging was (gemiddeld 1 km/u) in 2023 vergeleken met het jaar daarvoor.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in