China zet een rem op... Chinese elektrische auto's

3mnd geleden | Laurent Zilli

Hoewel er geen week voorbij gaat zonder dat er hier en daar nieuwe modellen en zelfs nieuwe Chinese elektrische merken verschijnen, wil de centrale regering orde scheppen in een ontwikkeling die anarchistisch is geworden.

Volgens een bericht in The Financial Times, waarin Xin Guobin, vice-minister van Industrie en Informatietechnologie, wordt geciteerd, overweegt de Chinese regering serieus actie te ondernemen om de stroom elektrische auto's die in het land worden geproduceerd in te dammen. De autoriteiten hebben zich gerealiseerd dat de eigen markt een "oververzadiging" heeft bereikt en dat er onvoldoende vraag is naar nieuwe producten. Als gevolg hiervan zouden "dwingende maatregelen kunnen worden genomen om de lukrake lancering van nieuwe programma's voor de ontwikkeling van elektrische voertuigen door zowel de industrie als de lokale overheid in goede banen te leiden".

Te laat?

Aan onze kant van de wereld weten we al een tijdje dat de Chinese productie een grote overcapaciteit kent, zoals blijkt uit de beelden die de wereld zijn rondgegaan van "parkeergarages" vol met duizenden onverkochte en verlaten auto's. En als China dit jaar zo'n 5 miljoen auto's exporteerde en daarmee Japan inhaalde, dan heeft het dat vooral te danken aan de Russische markt, die (officieel) geen toegang meer heeft tot westerse merken. Met een verzadigde lokale markt is export de enige redding voor een industrie die te snel is gegroeid. Maar nu Europa en de VS er alles willen aan doen om de Chinese instroom te beperken, lijkt deze industrie steeds meer op een zeepbel die op het punt staat te barsten. En de interventie van de Chinese overheid komt misschien wel te laat.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in