Een Noors bedrijf verbiedt elektrische auto's op zijn veerboten!

1j geleden | Nicolas Morlet

De Noorse veerbootmaatschappij Havila Krystruten heeft de radicale beslissing genomen om alleen nog voertuigen met een verbrandingsmotor aan boord van haar schepen toe te laten vanwege het brandgevaar verbonden aan lithium-ionbatterijen. Dit besluit is des te verbazingwekkender als je bedenkt dat bijna 80% van de in het land verkochte auto's nu elektrisch is.

Een jaar geleden veroorzaakte een batterij van een elektrische auto op het vrachtschip Felicity Ace een enorme brand op het schip. Door het lithium in de batterij was de brand uiterst moeilijk te bedwingen, en het schip zonk uiteindelijk voor de Azoren, waarbij het 4.000 auto's van het merk Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley en Lamborghini meenam. Deze gebeurtenis was voor de Noorse maatschappij aanleiding om de veiligheid van het schip te beoordelen op brandrisico's. En om de radicale beslissing te nemen om auto's op batterijen van zijn schepen te weren.

Alleen verbrandingsmotoren

Het verbod geldt niet alleen voor elektrische auto's, maar ook voor alle voertuigen met een lithium-ionbatterij, inclusief dus hybrides, plug-inhybrides en brandstofcelauto's (waterstof). Het verbod geldt voor de vier "cruiseschepen” van de maatschappij, die in twaalf dagen tussen Bergen en Kirkenes (en terug) varen. Deze schepen zijn gewoon niet uitgerust om de intense branden in deze batterijen aan te kunnen. Het zijn dus geen rechtstreekse routes tussen de belangrijkste steden van het land.

"Dit is een realetief eenvoudige veiligheidsbeoordeling, en het resultaat van de risicoanalyse toont aan dat een eventuele brand in voertuigen op fossiele brandstoffen kan worden opgevangen door de systemen en de bemanning die we aan boord hebben", zei directeur Bent Martini tegen de vakmedia.

80% elektrisch

Dit besluit klinkt als een verrassing, vooral gezien de cijfers voor de Noorse automarkt. In 2022 bedroeg het aandeel zuiver elektrische auto's 79,3%, een nieuw historisch record. En wanneer het aandeel van plug-inhybrides wordt toegevoegd, bedraagt het marktaandeel zelfs 87,8%!

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in