Rolls-Royce brengt een laatste eerbetoon aan de V12

8mnd geleden | Laurent Zilli

Met de Wraith Black Arrow kondigt Rolls-Royce het einde van zijn tijdperk van verbrandingsmotoren aan. In stijl, want dit model roept geschiedenis op.

Net als veel andere merken heeft Rolls-Royce besloten om tegen 2030 over te schakelen op 100% elektrische aandrijving. En aangezien de V12 binnenkort niet meer onder de motorkappen van Rolls-Royce te vinden zal zijn, heeft het edele merk besloten de gelegenheid te markeren met een speciale editie (12 exemplaren) van de Wraith-coupé. Om deze Black Arrow te creëren, keek Rolls-Royce voor inspiratie naar 1938. In dat jaar vestigde de Thunderbolt, een monster van 7 ton op 8 wielen, een landsnelheidsrecord van 575,335 km/u op het zoutmeer van Bonneville. Deze prestatie was te danken aan de motoren van de machine: twee V12-vliegtuigmotoren van Rolls-Royce. Omdat de meetinstrumenten het ruwe aluminium koetswerk van deze rollende torpedo niet registreerden  tijdens de eerste pogingen, besloot de piloot een zwarte pijl met een gele cirkel in het midden op de zijkanten te schilderen.

 Gewoon subliem

Elk detail van de Wraith Black Arrow dat deze historische gebeurtenis oproept, is gewoon subliem. Allereerst zijn er gele accenten op het exterieur en interieur van de auto. Een speciale vermelding voor de lijnen achter de grille die de wielsporen naar de horizon lijken te trekken, en het oog leiden naar waar de V12 zich bevindt.

Binnenin houden we van de zwarte pijl in het leder van de hoofdsteunen. Nog mooier vinden we de houtbekleding van de portieren, aangebracht met een laser om de gebarsten grond van het zoutmeer van Bonneville weer te geven. We houden van het jaartal 1938 aangebracht op een plaatje dat in de klok zit verwerkt. En van het silhouet van de Thunderbolt, dat onder glas op de middenconsole is aangebracht. Maar we zijn vooral dol op de dashboardbekleding: een aluminium plaat waarop de elementen van de huidige V12 van de Wraith zijn gegraveerd.

Of je nu van Rolls-Royce houdt of niet, je moet toegeven dat de verbrandingsmotor zelden zo mooi in ere is gehouden. Hoeveel voor dit alles? Maakt niet uit, de twaalf exemplaren zijn al de deur uit.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in