Politieke correctheid tegen een Toyota-reclame in Engeland

5mnd geleden | Laurent Zilli

Het is nu verboden voor reclames om mensen te laten dromen door metaforische beelden te gebruiken. Tenminste, dat heeft de Britse reclamewaakhond besloten

Stel je een gedomesticeerd dier voor dat 's nachts uit zijn huis ontsnapt en zich herenigt met zijn soortgenoten om vrij in een roedel door de wildernis te galopperen. Stel je voor dat het dier in kwestie eigenlijk een voertuig is. In dit geval een Toyota HiLux pick-up, een voertuig dat geboren is voor het werk en de vrije natuur, maar de laatste jaren op grote schaal is overgenomen door de sedentaire stadsbevolking, voor wie het een gevoel van ontsnapping biedt. De metafoor is duidelijk genoeg om niet letterlijk te worden genomen, vind je niet? Ach ja, niet voor de Britse overheid.

Uit de lucht

Na het bekijken van de advertentie (zie hieronder) besloot de Advertising Standards Authority, die toezicht houdt op de reclamemarkt, dat de advertentie niet in het land mocht worden uitgezonden. De reden? Aanzetten tot het gebruik van een voertuig op een manier die geen rekening houdt met het milieu. De autoriteit erkent echter dat er geen sprake was van kwade opzet van de kant van Toyota, die het voertuig presenteerde in termen van kwaliteiten die bepaalde beroepen echt nodig zouden kunnen hebben. Maar het gekste is dat de zaak gewoon irritant is. De zaak is aangespannen door een organisatie die als doel heeft om 'reclamevervuiling' in het stedelijke landschap tegen te gaan (begrijpelijk), en het is vermeldenswaard dat deze reclamecampagne dateert uit... 2020. Je moet echt niets beters te doen hebben!

Kijk de video hieronder of hier.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in