Nuluitstoot tegen 2050: Europa is er niet klaar voor, zegt de Europese Rekenkamer

1w geleden

Een verslag van de Europese Rekenkamer belicht de grote uitdagingen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd in haar streven naar koolstofneutraliteit in de autosector.

De ambitieuze doelstelling om tegen 2035 de uitstoot van broeikasgassen door nieuwe auto's tot nul te herleiden, lijkt voor de Europese Unie buiten bereik te liggen, zo blijkt uit een recent verslag van de Europese Rekenkamer. Deze alarmerende bevinding wordt onderbouwd door drie fundamentele tekortkomingen in de huidige strategie.

Het falen van CO2-emissies

Het rapport benadrukt de vertraging in het terugdringen van de CO2-uitstoot van auto's met verbrandingsmotoren. Hoewel de regelgeving al meer dan tien jaar geleden werd ingevoerd, werd pas in 2020 tastbare vooruitgang geconstateerd, wat wijst op een aanzienlijk tijdsverschil bij de uitvoering van de noodzakelijke maatregelen.
Ondanks inspanningen om alternatieve brandstoffen zoals biobrandstoffen, synthetische brandstoffen en waterstof te promoten, benadrukt het rapport het gebrek aan een duidelijke routekaart om de langetermijnuitdagingen van de sector op te lossen. Cruciale kwesties zoals de beschikbaarheid van brandstoffen, de kosten en de gevolgen voor het milieu blijven onopgelost.

De uitdaging van elektrische voertuigen

Hoewel de ontwikkeling van elektrische voertuigen wordt aangemoedigd, moet de EU haar concurrentiepositie op het gebied van batterijproductie nog aanzienlijk verbeteren. Ondanks aanzienlijke overheidssteun loopt Europa nog steeds achter, met minder dan 10% van de wereldwijde batterijproductiecapaciteit. Deze situatie stelt Europa bloot aan een buitensporige afhankelijkheid van import, vooral uit derde landen met geopolitieke risico's.
Het verslag van de Europese Rekenkamer benadrukt de complexe en onderling samenhangende uitdagingen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd bij de overgang naar koolstofneutraliteit in de autosector.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in