Douane verhindert dat Ferrari deze auto vernietigt

3j geleden | Nicolas Morlet

Ferrari heeft de gewoonte om de vernietiging van elke vervalsing van een van haar producten te eisen (én te verkrijgen). Maar een Italiaanse rechtbank heeft het Italiaanse sportwagenmerk ongelijk gegeven in een rechtszaak tegen de Italiaanse douane. En de reden die wordt gegeven is verbazingwekkend.

Ferrari heeft de gewoonte om diegenen die hun imago schaden systematisch voor de rechter te slepen. Vervalsingen maken daar natuurlijk deel van uit. In de (te) veel gelijksoortige gevallen wordt de vernietiging van het betreffende voertuig bevolen. Maar deze keer niet. De rechtbank oordeelde in het voordeel van de Italiaanse douane en vond daarvoor een erg ongewoon argument: ze vonden dat de kopie ... te perfect was om te worden vernietigd!

De meeste kopieën van Ferrari’s zijn vaak snel te identificeren omwille van hun esthetische of mechanische onvolmaaktheden. De 196/246S Ferrari Dino, een raceauto, die in 2008 in beslag werd genomen in de haven van Genua is echter een carbon copy van het origineel.

Voor de rechtbank heeft de tegenpartij zich gebaseerd op een wetsartikel dat bepaalt dat "de gerechtelijke autoriteit de in beslag genomen roerende goederen aan de politie kan toevertrouwen voor gebruik bij politieactiviteiten of aan andere staatsorganen of overheidsdiensten."

Maar het was niet uit liefde voor mooie dingen dat de douanebeambten dit exemplaar van de shredder hebben gered.  Het wil de auto tentoonstellen in het Museum voor Valsemunterij en het gebruiken als studiemodel bij de opleiding van nieuwe rekruten. Eigenlijk een gebaar "voor een goed doel". En dat zou de belangen van Ferrari in de toekomst wel eens goed van pas kunnen komen.

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in