1 op de 3 Belgen overweegt een elektrische auto

3j geleden | Nicolas Morlet

Volgens een studie van Deloitte, getiteld "Car Consumers in 2021", zegt een derde van de Belgen dat ze bij hun volgende aankoop zullen overschakelen op een elektrische of hybride auto. Maar als het om zuiver elektrische auto's gaat, leven er nog veel twijfels.

Volgens de studie zal 61% van de Belgen bij hun toekomstige aankopen trouw blijven aan de traditionele benzine- of dieselmotoren. 6% van de 1.057 ondervraagden zal overschakelen op alternatieve motoren, hoofdzakelijk CNG of LPG, maar ook waterstof. De overblijvende 33% van de potentiële kopers zal kiezen voor geëlektrificeerde auto's, zonder helaas een onderscheid te maken tussen volledig elektrische en hybride auto's, al dan niet oplaadbaar.

En wat met de motieven voor de overstap naar elektrisch rijden? In volgorde van belangrijkheid zijn dat: lagere brandstofkosten, het milieu, een betere ervaring aan boord (stilte, prestaties), minder onderhoud, en het bestaan van stimuleringsmaatregelen van de overheid.

 

Prijs en lading wegen door

De vaakst genoteerde vraagtekens gaan vooral over de 100% elektrische auto. De meeste ondervraagden tillen vandaag zwaarder aan de hoge aankoopprijs dan de beperktere autonomie. Dat laatste daalt met 4 punten (31% naar 28%) in vergelijking met hetzelfde onderzoek uit 2018. Daarna volgt het gebrek aan oplaadinfrastructuur -  hoewel 64% verwacht zijn auto thuis te kunnen opladen - gevolgd door de laadtijden. Tenslotte komt de veiligheid van de accu aan bod.

Dat elektrische of geëlektrificeerde auto's aan het democratiseren zijn, is voor velen dus een rem die wegvalt: 45% van de kopers verwacht tussen 15.000 en 30.000 euro te kunnen betalen voor hun toekomstige auto, met nog eens 21% die in staat is tussen 30.000 en 50.000 euro te betalen. De meeste nieuwe elektrische auto’s zullen in deze prijsklasses meespelen.

Tags: Autotrends
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in